Familiebehandling

Læs mere om hvad familiebehandling er

Familiebehandling

Hvilken lov og paragraf bevilges støtten efter?
Støtten bevilges efter barnets lov § 30 og § 32, stk. 1, nr. 5.

Hvad består støtten af?
Familiebehandling er en støtteforanstaltning, der har til formål at hjælpe familier med at tackle udfordringer, der kan påvirke barnets trivsel og udvikling. Formålet er at styrke familiens samlede funktionsevne og skabe positive forandringer gennem målrettet indsats.

Er støtten til børn/unge eller forældrene?
Støtten bevilges i alle tilfælde til forældrene, og nogle gange involveres barnet eller den unge, hvis det giver mening. Det kan også være, at støtten primært gives til forældrene, og at barnet eller den unge kun involveres i enkelte samtaler.

Er støtten relevant for alle børn, unge og forældre?
Min erfaring er, at kommuner typisk anvender familiebehandling i sager, hvor forældrene har behov for rådgivning og vejledning i deres forældrerolle. Det kan være, at forældrene har brug for hjælp til, hvordan de kan mindske konflikter med barnet/den unge. Det kan også være, at forældrene ønsker specifik rådgivning i, hvordan de bedst muligt kan strukturere hverdagen for deres barn med en autismediagnose. Familiebehandling kan bruges til at løse alle former for udfordringer.


Hvor mange timers støtte kan der bevilges?

Der er som udgangspunkt ingen øvre grænse for, hvor mange ugentlige timers familiebehandling kommunerne kan bevilge. Dog er det min erfaring, at 1-5 timer om ugen typisk er tilstrækkeligt i de fleste sager. I særlige tilfælde kan det dog være relevant at bevilge flere timer i en periode. 

Hvem bestemmer, hvem den konkrete familiebehandler skal være?
Kommunen har kompetencen til at beslutte, hvem der skal være familiebehandler. Du/I har som udgangspunkt ikke ret til at klage over denne beslutning, jf. reglerne om faktisk forvaltningsvirksomhed. Der kan dog være særlige situationer, hvor det er muligt at klage over kommunens valg af eller manglende valg af en familiebehandler. Du kan læse mere om dette i Ankestyrelsens principafgørelse 76-17 (https://www.retsinformation.dk/eli/retsinfo/2017/10001), som giver et eksempel på et sådant scenarie.

Hvilke udfordringer kan støtten hjælpe med?
Familiebehandling kan hjælpe jer som forældre med at forstå jeres barn på en ny eller anderledes måde. Familiebehandling kan også hjælpe jer med at imødekomme jeres barns behov. Familiebehandling kan for eksempel bestå i, at I får konkret hjælp og værktøjer til, hvordan I kan håndtere konflikter, aftaler, regler, udfordringer, skolefravær, manglende eller dårlig kommunikation, mistillid m.m.

Familiebehandling er ikke begrænset til specifikke udfordringer og kan derfor bruges til at hjælpe børn og familier med forskellige behov, diagnoser og problemer.

På følgende sider kan du læse mere om hvordan jeg kan hjælpe dig, hvad det koster og hvordan du kontakter mig: